Subsistemul de control acces

Un sistem de control acces reprezintă una din cele mai eficiente şi sigure metode de monitorizare, restricţionare şi protecţie a bunurilor permiţând managementul resurselor umane cu gestionarea automată a intrărilor şi/sau ieşirilor personalului din anumite zone de securitate.

Altfel spus, un sistem de control acces permite accesul personalului autorizat în anumite zone şi elimină riscul persoanelor neautorizate de a pătrunde acolo unde nu le este permis.

Aceste sisteme se pot clasifica în:

  • sisteme stand-alone de control al accesului (cu un set minimal de funcţii şi fără posibilitatea de transfer de evenimente către un echipament central)
  • sistem de control al accesului în reţea (cu o gamă extinsă de funcţii şi cu posibilitatea de comunicare a evenimentelor către o unitate centrală programabilă cu ajutorul unui software).

Componentele unui subsistem de control acces

1. Unitatea centrală de control acces (controller) 

Are rolul de gestionare a infromaţiilor primite de la tastaturi, cititoare şi comandă elementele de blocare a căilor de acces.

Se diferenţiază în principal prin numărul de uşi controlate şi facilităţi de control acces inteligent înglobate.

2. Software control acces

Permite managementul şi administrarea utilizatorilor.

Cele mai multe sisteme permit conectarea la un PC pe care rulează acest soft de control acces. 

Pe de o parte foloşeste la configurarea iniţială a sistemului şi administrarea ulterioară a utilizatorilor, pe de altă parte gestionează istoria cu evenimentele de acces. 

Permite generarea de rapoarte folosind diverse filtre: de timp, de utilizatori, de grupuri de utilizatori, de uşi etc

3. Dispozitive cititoare   

Asigură citirea informaţiilor atunci când se trece cartela  prin dreptul cititorului.

Cititoarele de cartele sunt elementele din teren care sunt accesate de utilizatori pentru a fi verificaţi. 

Ele transmit datele la controller care va compara dacă respectivul utilizator este înscris în baza de date şi poate avea acces în obiectiv. 

În cazul în care controllerul decide că utilizatorul este înscris în baza de date cu acces în respectivul obiectiv va acţiona elementul mecanic de blocare (electromagnet, zăvoare/încuietori electromagnetice, turnichet, poartă etc.), iar accesul va fi permis.

  • Cititoare de cartele de proximitate :

Sunt cele mai folosite cititoare de acces folosite în acest moment. 

Cititorul de proximitate are în componenta sa o antenă şi o unitate de control care transformă semnalele primite de la cartela de proximitate în protocolul specific de comunicaţie.

Avantaje: cititoarele de proximitate sunt uşor de folosit, la utilizare fiind necesară doar apropierea cartelei. Asigură o viteză mare de transfer a datelor către controller.
Dezavantaje: cititoarele de proximitate pot fi uşor păcălite de către un utilizator care a sustras o cartelă validă.

  • Cititoare de cartele magnetice

Citirea cartelei magnetice se efectuază prin trecerea acesteia printr-o fantă a dispozitivului prin dreptul capului magnetic de citire. 

Citirea cartelei magnetice presupune un contact fizic între cartelă şi capul de citire, din acest motiv viata cartelei şi a capului de citire sunt limitate. 

Acest tip de sistem de control al accesului este folosit în general în sistemul hotelier.

  • Cititoare biometrice

 

Recunosc caracteristicile biologice unice ale utilizatorilor. Nevoia de a instala cititoare biometrice apare în general la obiectivele care necesită un grad ridicat de securitate.

Există cititoare biometrice: de scanare a amprentei degetului, a irisului, a palmei, facială şi a vocii. Cele mai des întilnite sunt cele de citire a amprentei degetului

Avantaje: : nu pot fi păcălite de persoane neautorizate (cum se poate întâmpla prin aflarea unui cod sau găsirea unei cartele de proximitate).
Dezavantaje: costuri de implementare mai mari faţă de celelalte tehnologii, timpi de verificare şi recunoaştere mai mari.

  • Cititoare de cartele optice 

Asigură citirea cartelelor cu cod de bare optice la trecerea acestora printr-o fantă a dispozitivului de citire.

 4. Cartele sau carduri de control acces

  • Cartela de proximitate

         

Cartela de proximitate este cea mai utilizată tehnologie. Pentru a identifica o persoana din sistem pe fiecare cartelă este stocat un număr, pe baza căruia se iau apoi deciziile.

  • Cartela magnetică

           

  • Cartela optică

         

  • Tag de proximitate

         

  • Bratară de proximitate

           

4. Tastaturi de acces 

Sunt utilizate pentru deblocarea uşilor, căilor de acces.

Este elementul clasic dintr-un sistem de securitate, care permite introducerea unui cod PIN (combinaţie dintr-un anumit număr de cifre). Se foloseşte independent sau în combinaţie cu un cititor de cartelă, pentru a spori gradul de securitate;

5. Elemente mecanice de blocare : zăvoare/încuietori electromagnetice, electromagneţi, turnicheţi, porţi etc. 

Asigură blocarea mecanică a căilor de acces până când primesc comanda de deblocare de la controller în urma autentificării utilizatorilor. Elementele mecanice de blocare pot fi comandate să se deschidă şi de sistemele de detecţie incendiu în momentul în care acestea semnalizează o alarmă de incendiu.

  • Yale electromagnetice

 

O yală magnetică este un dispozitiv de blocare care constă dintr-un electromagnet și o placă de armătură. Din motive de siguranță, încuietorile electrice sunt proiectate pentru a funcționa în unul din cele două moduri:
– Fail-safe – pentru a proteja oamenii: Încuietoarea este eliberată dacă se întrerupe curentul.

– Fail-secure (cunoscut și sub numele de non-safe) – pentru a proteja proprietatea: Încuietoarea rămâne închisă dacă se întrerupe curentul.

Principiul din spatele unei yale electromagnetice este utilizarea electromagnetismului pentru a bloca o ușă atunci când este alimentată. 

Forța de menținere trebuie să fie coliniară cu sarcina, iar placa de blocare și armătura trebuie să fie față în față pentru a obține o funcționare optimă.

yală electromagnetică “fail safe” necesită ca alimentarea să rămână blocată și de obicei nu este potrivită pentru aplicații de înaltă securitate, deoarece este posibilă dezactivarea blocării prin întreruperea sursei de alimentare. În ciuda acestui fapt, prin adăugarea unui senzor de legătură magnetică la blocare și prin utilizarea unei surse de alimentare care include o baterie de rezervă, pot fi implementate unele aplicații specializate de securitate. 

Încuietorile electromagnetice sunt potrivite pentru utilizarea pe ușile de ieșire de urgență care au aplicații de siguranță la incendiu, deoarece nu au piese mobile și, prin urmare, sunt mai puțin susceptibile de a se defecta decât alte tipuri de încuietori electrice.

 Încuietorile magnetice fac aproape întotdeauna parte dintr-un sistem electronic complet de securitate. Un astfel de sistem poate consta pur și simplu dintr-un cititor de chei atașat sau poate fi mai complex, implicând conectarea la un computer central care monitorizează securitatea clădirii. 

 Încuietorile magnetice au o serie de avantaje față de încuietorile convenționale. De exemplu, durabilitatea și funcționarea rapidă a acestora le pot face valoroase într-o clădire de birouri cu trafic intens în care este necesară autentificarea electronică. 

Pot fi folosite în paralel cu sisteme de video-interfoane.

  • Electromagneţi

Sunt compuși din două părţi: electromagnetul propriu-zis care se montează pe tocul ușii și o placă metalică amplasată pe ușă. 

Alimentat cu energie electrică, electromagnetul atrage placa metalică, blocând astfel ușa.

La introducerea unui cod valid pe tastatura sau la trecerea unui card valid la cititor, electromagnetul se dezenergizează permiţând deschiderea ușii.

  • Turchineţi

 

Asigură blocarea mecanică a căilor de acces.

Un turnichet este o formă de poartă care permite unei persoane să treacă la un moment dat. 

Un turnichet poate fi configurat pentru a impune traficul uman într-un singur sens. În plus, un turnichet poate restricționa trecerea numai persoanelor care introduc o monedă, bilet, abonament sau altă metodă de plată.

Pot fi unidirecţionali sau bidirecţionali.

Pot fi dotaţi cu sisteme antipanică astfel încât în caz de evacuare forțată a personalului, brațul orizontal să fie deblocat.

  • Poarta rotativă

Porțile mecanice rotative sunt concepute pentru a asista controlul accesului pietonal la pasaje păzite, în interiorul clădirilor, fără autenetificarea personelor.

  • Barierele auto

Sunt folosite pentru restricționarea accesului auto în parcări,garaje,zone rezidențiale.

Pot fi manuale sau automate,cu deschidere rapidă la detecția autovehiculelor sau la citirea numerelor de înmatriculare (înregistrate în baza de date) prin sistem LPR (License Plate Recognition).

Trebuie să se asigure protecție la închidere accidentală și optiune de deschidere manuală în caz de avarie.

6. Amortizoare uși

Este un accesoriu necesar în aplicațiile de control acces cu uși. Are rolul de a nu permite ușii să ramână deschisă datorită neatenției utilizatorilor.

7. Echipamente de centralizare și management

Sunt calculatoare / servere cu programe de control acces care gestionează sistemul de control acces, utilizatorii, funcțiile sistemului.

8. Accesorii

  • Butoane de urgență

Butoanele de urgență se instalează în interiorul spațiului controlat și pot fi folosite în momentele în care sistemele de control acces nu mai sunt alimentate sau întâmpină probleme tehnice.

Butoanele se instalează obligatoriu la fiecare ușă controlată.

  • Butoane de ieșire

 

În situația în care nu interesează decât intrarea în zona securizată, la ieșire se va instala un buton cu revenire pentru comanda deblocării căii de acces.